Sauna je místem, kam si chodí odpočinout nejen naše tělo, ale i mysl. I proto je ideální chodit do sauny pravidelně, a vytvořit si tak svůj vlastní rituál, na který se budeme vždy těšit. Pokud přemýšlíte nad tím, jak si saunování zpříjemnit ještě o trochu víc, doporučujeme vám zážitkové saunování.

Pokud si pod návštěvou sauny představujete pouhé sezení v tiché sauně, kde se budete potit, jste na omylu. V poslední době je stál více a více oblíbené zážitkové saunování, kdy můžete za pomoci horka, vůně, světel, metličkování a dalších aktivit zažít zcela nové zážitky. Jedná se o malé rituály, které vám při pravidelných návštěvách mohou pomoci v boji proti stárnutí pokožky, s celulitidou, odbouráním stresu, ale také s posílením imunity.

Saunové ceremoniály si zamilujete

Saunové ceremoniály, se kterými se můžete setkat ve spoustě saun, vždy vede zkušený saunér, který je tím, kdo rozhoduje o tom, jak bude ceremoniál vypadat. Saunér rozhoduje o tom, zda a jakou vonnou esenci přidá do vody, která se v sauně odpařuje, zda bude rituál probíhat za doprovodu světelné terapie, ale také zda se budou používat i nějaké další nástroje, jako jsou metličky, peeling, hudba, led či jiné.

Vůně jako základ každého rituálu

Používání vonných esencí je součástí téměř každého saunového ceremoniálu. Je dokázáno, že vůně mohou mít pozitivní vliv nejen na naše fyzické zdraví, ale také na naši psychiku. Tyto esence jsou vždy pouze přírodního původu, základ bývá ze směsi rostlinných olejů, ve kterých je rozpouštěna vonná esence. Vůně zázvoru nám může pomáhat proti stresu, levandule snižuje krevní tlak, anýz pomáhá s trávícími problémy, grapefruit zahání pochmurnou náladu a nabíjí nás energií. Možností, jaké esence lze využít, je spousta. Díky tomu je jen na vás, zda se po návštěvě sauny budete cítit plní energie nebo příjemně unavení.

Terapie světlem

Chromoterapie aneb terapie barevnými světly je velmi oblíbenou součástí mnohých ceremoniálů. Protože právě i barvy mají velký vliv na lidskou psychiku. Modré tóny jsou dobré na zvýšení koncentrace, zelené světlo zase pomáhá proti nespavosti. I proto je v mnohých saunách zabudován systém náladového osvětlení.

Metličky a peelingy

Metličkování je velmi oblíbenou součástí mnohých ceremoniálů. Nejčastěji se využívají metličky z břízy a eukalyptu. Metličkováním prokrvíme a zlepšíme kvalitu naší pokožky. Velmi často se používají také peelingy, které pomáhají odstranit odumřelou vrstvu pokožky. I tyto peelingy jsou přírodní, používá se například sůl.

 

Saunování je vždy zážitkem

Banner