Nahota při saunování je zcela běžnou součástí každé návštěvy sauny. Pro některé z nás jde o naprostou samozřejmost, se kterou nemáme sebemenší problémy, pro jiné jde však o něco zcela nepředstavitelného.

Nahota je běžnou součástí mnohých wellness procedur, kam patří i saunování. I tak se ale mezi námi najde spousta těch, kterým představa toho, že by měli být obnažení před zraky ostatních, nedělá příliš dobře. I to je jeden z důvodů, proč spousta milovníků sauny do sauny zkrátka nechodí. Avšak to, že do sauny nemůžete vstoupit v plavkách, neznamená, že byste přede všemi museli sedět zcela nazí. I při saunování jsou určena jistá pravidla, která je nutné dodržovat.

V sauně si lehněte

Pokud se rozhodnete pro návštěvu finské sauny, je úplně nejlepší v této sauně ležet – a to zcela bez oděvu, pod sebou mějte z hygienických důvodů prostěradlo. V těchto případech je opravdu lepší saunovat se zcela bez oděvu, protože tím umožníme naší pokožce dýchat. Ve většině saun je pak velmi mírné osvětlení, takže nemusíte mít strach z toho, že by na vás v plném světle někdo koukal.

Pokud ale nesnesete představu saunování v naprosté nahotě, můžete si prostěradlem intimní partie přikrýt. V mnohých saunách jsou k dispozici nejen ručníky a osušky, ale třeba také župany. Při saunování tak můžete využívat nejen kilty, ale také saunové župany či osušky.

Nikdy ne v plavkách!

Do sauny však nikdy nechoďte v plavkách. Jde o libůstku spousty Čechů – už kvůli tomu, že do spousty saun v aquaparcích chodíme oblečeni právě v nich. Plavky jsou však vyrobeny z neprodyšných materiálů, ve kterých nebude naše pokožka dostatečně dýchat. Nemluvě o bakteriích, které s sebou do sauny přivedete.

Berte ohledy na ostatní

Ačkoliv se do saun chodí v co nejmenší vrstvě oděvu, ideálně v nahotě, pokud nemáte saunu rezervovanou pouze pro sebe, musíte brát ohled na ostatní. Mezi saunami proto choďte zahaleni v ručníku či prostěradle, v relaxační zóně pobývejte také zahaleni. V saunách se pak můžete odkrýt.

Jak se zbavit ostychu z nahoty při saunování?

Pokud stále nevíte, jak se zbavit ostychu z nahoty při veřejném saunování, máme pro vás pár tipů. Pokud máte strach z toho, že by vás v sauně viděl v nahotě někdo z osob, které znáte, můžete vyrazit do sauny, která bude od vašeho bydliště vzdálenější. Na webových stránkách vámi vybrané sauny si zjistěte, která doba není úplně vytížená, a do sauny se vypravte během ní. V některých saunových centrech pak můžete využít i možnosti vstupu do sauny samostatně – nebo pouze se ženami (což už takový problém není).

U saunování se nebojte nahoty.

Banner