S aktuálně panujícím podzimem a blížící se zimou uvažuje stále více lidí nad tím, že začne pravidelně navštěvovat saunu. Saunování bezesporu přináší mnoho výhod pro naše zdraví, má také pozitivní vliv i na naši psychiku. Pokud i vy přemýšlíte, začnete chodit do sauny, měli byste vědět, jak se v sauně správně chovat.

Na saunování si vyhraďte dostatek času

Pokud si myslíte, že návštěvu sauny sfouknete během polední pauzy, je jste na omylu. Na relaxaci byste si měli vyhradit alespoň dvě hodiny. Najděte si ve svém možná příliš nabitém programu dostatek času sami pro sebe. Jedině tak bude mít návštěva sauny nějaký smysl.

Saunaproject

Do sauny nechoďte hladoví ani s plným břichem

Při návštěvě sauny by vám nemělo kručet v břiše, zároveň byste sem neměli chodit s plným žaludkem. Pamatujte, že jídlo zatěžuje krevní oběh a jelikož pobyt v sauně má za úkol krevní oběh zrychlovat, nebude efektivní, pokud bude mít váš žaludek v horku daleko větší práci s trávením svého obsahu.

Dbejte na hygienu

Pro každého, kdo se rozhodne navštívit saunu, by mělo být naprostou samozřejmostí, že bude dbát na svoji hygienu. Před vstupem do sauny se osprchujte, umyjte se mýdlem a dobře se osušte. Suchá pokožka se lépe potí, pokud zůstanete mokří, detoxikace organismu bude pomalejší.

Do sauny jedině bez plavek

Mysleli jste si, že saunu navštívíte v plavkách? Tak to jste na omylu. Do sauny se totiž chodí zásadně bez plavek, ve kterých byste se snadno zapařili. Používáním ručníku zabráníte i znečištění lavic. Samozřejmě je úplně nejlepší, jak když můžete být v sauně úplně nazí, což ale v případě těch veřejných nepřichází v úvahu.

Lehněte si nebo sedněte

Každému může vyhovovat něco trochu jiného. Někomu je pohodlnější, když během saunování sedí, někdo ale využije možnosti si lehnout. Vsedě dochází k většímu rozdílu teplot mezi chodidly a hlavou člověka, což může vést k nadměrnému namáhání termoregulace a u některých lidí to může vyvolat závratě. Nic proto nezkazíte, když si v sauně lehnete.

Banner