Všichni víme, jak moc blahodárný vliv má sauna na naše psychické i fyzické zdraví. Víte ale o tom, že má saunování dobrý vliv i na pokožku hlavy? Pokud máte lupy, nebo vás naopak trápí mastná pokožka vlasů, je pro vás pravidelné saunování jako stvořené. To se však nedá říct o vlasech jako takových, které musíme při saunování patřičně chránit.

Horký vzduch v sauně sice prospívá pokožce naší hlavy, vlasům ale moc ne. Nejméně jim vyhovují sauny s vysokými teplotami a nízkou vlhkostí. Pokud saunu navštěvujete pouze nárazově, nejspíš ochranu vlasů ani nijak řešit nemusíte, při pravidelném saunování se však na ochranu svých vlasů zaměřte – a to při každé vaší návštěvě. Vysoká teplota, pot a nízká vlhkost jim totiž moc neprospějí.

Proč si musíme vlasy v sauně chránit?

Teploty v saunách bývají velmi vysoké. Například ve finské sauně je velmi nízká vlhkost vzduchu (jen 10-20 %), ale teploty nad 85°C. Jedná se tak o velkou zátěž pro naše vlasy, hlavně pro ty, kteří mají vlasy jemné, suché a poškozené. Pokud se tedy saunujete pravidelně, měli byste myslet alespoň na hydratační masku či zábal z ručníku. O tom si však řekneme níže.

Jak o vlasy v sauně pečovat?

Vlasy dostatečně hydratujte

Před tím, než vstoupíte do sauny, můžete svoje vlasy umýt šamponem, poté na ně naneste hydratační masku – tu nechte působit během saunování. Kromě kupovaných masek můžete použít také kokosový olej.  Maska či olej kolem vašich vlasů vytvoří jakýsi ochranný obal. Masku nanášejte do délek vlasů, kořínky s pokožkou hlavy však nechte dýchat.

Vlasy zabalte

Vlasy, které budete mít natřené maskou či kokosovým olejem ještě ideálně zabalte do ručníku. A to ne do suchého ručníku, ale do vlhkého. Namočte jej do teplé vody, vyždímejte a poté dejte na hlavu do turbanu.

V sauně buďte jen po doporučenou dobu

Každá sauna je specifická nejen v tom, jak funguje, ale i v tom, jak dlouho v ní můžeme pobývat. Například ve finské sauně bychom měli být jen pět až patnáct minut, v dalších saunách může být doba o něco delší. Nikdy však v sauně nepobývejte déle, než je doporučeno.

Vlasy opláchněte

V případě, že jste do vlasů jako ochranu nanesli nevymývatelný kondicionér, stačí si sundat ručník a vlasy vysušit. Pokud jste si na ně nanesli kokosový olej či masku, vlasy umyjte se šamponem, nebo postupujte podle návodu na obalu vlasové masky.

Saunaproject

 

Banner