Klasická sauna je v podstatě sauna se suchým vzduchem. Respektive sauna, kde je velmi nízká vlhkost vzduchu. V sauně se však mnohem lépe dýchá, pokud je v prostoru vyšší vlhkost. Tu lze pochopitelně regulovat.

 

Kameny jsou řešením vlhkosti

 

Právě saunové kameny jsou většinou zdrojem vlhkosti v sauně. Pochopitelně nikoli samotné kameny, ale pára, která se z nich vypařuje po polévání vodou. Pokud máte kvalitní saunové kameny, dokáží skvěle absorbovat teplo z kamen a to uvolňovat do prostoru. S poléváním se začíná ve chvíli, kdy je teplota v sauně taková, jakou si přejete. Ale pozor! Ne všechny typy kamen lze polévat! Zjistěte tedy, zda to vaše kamínka umožňují.

Saunaproject.cz

Jaké kameny do saunových kamen vybrat

 

Existuje několik druhů kamenů. Vhodnými kameny jsou dolerit a olivín diabas. Jde o kameny, které mají vysokou odolnost a ideální vlastnosti pro přijímání a udržování tepla. Jsou to kameny, které minimálně praskají a při polévání vodou nepuknou. Můžete se setkat také s označením lávové kameny.

 

Někdo tvrdí, že pro používání v sauně je vhodný také granit. Česká žula, jak se tomuto druhu kamenu také říká, je kyselá a obsahuje křemen. A právě křemen rád praská. Granit by vás tak v sauně mohl poranit nebo poškodit zařízení sauny.

 

Jak na to? Nejprve kameny, pak voda

 

Než začnete vkládat kameny, smyjte z nich prach. Poté skládejte kameny do topidla, případně do speciálního koše. Nikdy je nepouštějte z výšky ani nevkládejte přímo mezi topná tělesa. Ideální je začít velkými a na ně skládat menší. Myslete na to, že mezi nimi musí proudit vzduch. Není tedy cílem, aby mezi kameny nezůstala žádná mezera. Správné není ani tvořit vysokou hromadu, ze které by kameny mohly spadnout.

 

Když máte kameny správně poskládané, můžete začít se saunováním a poléváním.  Vodu je vhodné si do prostoru sauny přinést v dřevěné nádobě. Plast pochopitelně do horké sauny není vhodný a sklo stejně tak. Ideální je mít tedy k dispozici dřevěné vědro s dřevěnou naběračkou.

 

Důležitá je samozřejmě údržba

 

Kameny je pochopitelně nutné udržovat. Vzhledem ke změně teplot se saunové kameny roztahují a stahují. Důsledkem toho se pomalu rozpadají a propadají se hlouběji do saunového koše. Pak mohou tlačit na spirály topení a snižovat životnost kamen. Jestliže využíváte saunu opravdu často, je vhodné kameny přeskládat alespoň jednou měsíčně. Při přeskládávání z kamenů nezapomeňte odstranit úlomky. Pokud používáte také aroma oleje, pak kameny také omyjte čistou studenou vodou.

 

Myslete také na to, že postupem času kameny ztrácejí svoje vlastnosti a tím také funkčnost. Proto je nutné kameny alespoň jednou za dva roky vyměnit. U často využívané sauny je vhodnější je měnit jednou za rok.

 

 

 

Banner