Saunování je mezi lidmi velmi oblíbené. V sauně odpočíváme, zklidňujeme se, ale také děláme něco pro svoje zdraví. Do sauny pak může chodit téměř každý – zejména u mužů pak nejsou dána omezení téměř žádná. U žen to však neplatí. Ženy si před vstupem do sauny musí zodpovědět hned několik otázek. Na některé z nich vám dnes odpovíme my.

Sauna během menstruace je pro ženy tabu

Ačkoliv se v současnosti začíná téma menstruace skloňovat víc a víc, stále se najdou místa, ve kterých má spousta z nás mezery. Jednou z těchto mezer je pak mýtus, který hovoří o tom, že by žena při menstruaci do sauny vstupovat neměla. Podle nás k tomu však není důvod. Je pravdou, že se po návštěvě sauny může menstruační krvácení zesílit – v důsledku zvýšené cirkulace krve. To však není problém, jestliže běžně používáte tampony nebo menstruační kalíšky. Jediné, na co byste měli myslet je fakt, že byste se neměli vystavovat vysokým teplotním šokům, proto se k vysoké teplotě vyšplhejte v sauně postupně. Začněte na nejnižší lavičce a postupně se posouvejte nahoru. To samé platí i o ochlazování, které by mělo být postupné. To, zda by měla jít menstruující žena do sauny, závisí pouze na jejím vlastním uvážení a zdravotním stavu.

Sauna má vliv na krásu

Saunování má velmi pozitivní vliv nejen na naše zdraví, ale také na naši krásu. Tím, že se nám rozšíří póry, může kůže více dýchat, víc se pročistit – naše tělo se zbavuje odumřelých buněk a škodlivých látek. Saunování má vliv také na hubnutí a vytváření svalové hmoty – pravidelné návštěvy v kombinaci se zdravou stravou a pohybem mají na naše tělo opravdu velký vliv. Nemluvě o působení sauny na psychickou pohodu. Sauna pak ženám často pomáhá v boji s celulitidou.

Návštěvy sauny snižují menstruační bolesti

Jednou z výhod saunování žen je také fakt, že nám saunování pomáhá při zmírnění menstruačních a předmenstruačních bolestí. Pokud máte těsně před menstruací, nebo se vám menstruace zpozdila, může vám saunování nahnat krev do dělohy a uvolnit křeče. Při saunování se tělo detoxikuje, uvolňují se nám svaly a uklidníme se – tohle všechno má vliv na zmírnění bolestí. Jde o obdobu nahřívání těla termoforem.

Během těhotenství by se žena saunovat neměla

Těhotenství patří k nejkrásnějšímu období v životě každé ženy. Bohužel s sebou přináší také mnoho nehezkého, jako jsou únava, oteklé nohy, ale také bolavá záda. V tuto chvíli se vám může zdát představa sauny jako ideální, avšak měli byste se mít na pozoru. Saunování v prvním trimestru by mohlo poškodit plod, v dalších fázích těhotenství saunování konzultujte se svým lékařem.

Saunování v době, kdy žena kojí?

Ačkoliv je saunování pro těhotné ženy doporučované jen zřídka, kojící ženy žádné omezení nemají. Myslete však na dostatečnou hydrataci, aby se vám nesnížila laktace.

 

saunovani-u-zen

Banner