Přijde vám pořízení vlastní sauny jako kompletně nedostupná a drahá záležitost, a proto navštěvujete neustále běžné veřejná zařízení? Rozhodně už to dávno není ani zdaleka tak drahá záležitost a spousta lidí si ve svém domě či na zahradě saunu ráda dopřeje. Otázkou ale zůstává, zdali se vám investice do vlastní sauny vyplatí.

Saunaproject

Jak moc často si saunu dopřáváte?

Rozhodně tím nejdůležitějším kritériem mezi výběrem vlastní soukromé sauny, nebo navštěvováním veřejné, je četnost, s jakou ji používáte. Sauna mnohdy není ta nejlevnější záležitost a právě proto se vám při jejím dlouhém a častém používání vyplatí investovat do nákupu svojí vlastní.

V jaké cenové sféře se může výstavba vlastní sauny pohybovat?

Výstavba sauny může být poměrně dost drahá i dost levná záležitost. Je zde totiž celá řada konstrukčních i realizačních otázek, které se odráží od vaší náročnosti a požadavků. Jednou z těch nejzákladnějších věcí je výběr správného dřevěného materiálu. Ten se může odrážet někdy na vlastnostech sauny. Ve většině případů jde ale především o estetickou otázku. Různé druhy dřeva mají pochopitelně rozdílný odstín a také malbu prkna. Někdy mohou odlišně vonět a jejich cenový rozdíl se odráží především na vzácnosti dřeva. Rozhodně tak bude například bříza mnohem levnější, než cedr.

Pokud nemáte saunu doma kam umístnit a rozpočet vás netíží, můžete si pořídit rovnou celý saunový dům, který se pohybuje cenově od 2 milionů. Výhodou je, že je vše integrováno v jednom modulu z dřevostavby, která se dá převést na jiné místo. V modulu najdete odpočívárnu, koupelnu a saunovou pec.

Jaké další parametry jsou pro cenu zásadní?

Pro kompletní cenovou náročnost a budoucí výkon sauny jsou potom velice důležité parametry i síla topidla a celkový rozměr sauny. Rozměry sauny jsou většinou v několika málo metrech a vyrábějí se dokonce i sauny vyloženě pro jednu jedinou osobu. Standardní sauny pro osobní užití mají o něco méně silné topidlo, které se pohybuje mezi pěti až deseti kilowaty výkonu.

Banner