Milujete pobyt v sauně a chcete si ho ještě více zpříjemnit. Pak stačí do sauny přidat vonné esence. Saunování si tak budete užívat také čichem. A kromě toho, že to bude opravdu příjemné docílíte ještě většího účinku na organismus.

 

Co je to aromaterapie

Je to druh alternativní medicíny, která užívá éterické oleje a další vonné složky za účelem změny nálady, mysli nebo zdraví. Aromaterapie v přesném překladu znamená léčba pomocí vůní. V aromaterapii se používají rostlinné oleje s éterickými oleji. Jejich použití se dělí na to, zda mají stimulovat nebo naopak uklidňovat.

Saunaproject.cz

Mezi nejčastěji používané éterické oleje patří citrusy, jehličnany, ale také zázvor, levandule nebo cedrové dřevo. Vzácnější a dražší jsou potom jasmín, růže nebo santalové dřevo.

Původ aromaterapie

Aromaterapie je známá již ze starověku. Používali ji Číňané stejně jako Řekové a Římané. I Egypťané věřili, že vůně umí aktivovat vyšší vědomí a díky vůním se člověk dokáže zcela uvolnit.

Jak funguje aromaterapie

Při aromaterapii dochází i inhalaci olejů. Díky tomu lidské tělo dokáže navodit snížení nebo zvýšení krevního tlaku. Můžete si navodit také pocity tepla nebo naopak chladu. V sauně se však používá aromaterapie především k navození atmosféry. Kromě toho ji můžete při saunování využít také k léčbě nachlazení.

Oblíbené aroma:

  • vůně jehličnanů
  • ovocné vůně (limetka, černý rybíz, lesní ovoce, citrusy)
  • bylinky (meduňka, máta, levandule)

Jak používat aromaterapii v sauně?

 

Některá saunová kamna mají již zabudovanou misku na éterické oleje. V případě, že takovou misku vaše sauna nemá, nevadí. Můžete si pořídit misky nebo držáky aromat. Ty pak umístíte ke kamnům a dáte do nich vonné esence. Kromě olejů můžete používat také vodu, do které vložíte bylinky nebo některé citrusy. Jejich odpařováním pak vznikne nádherné aroma.

 

Jestliže si nechcete pořizovat žádné držáky a misky, je tu ještě jedno řešení. Jistě máte v sauně vědro s vodou. Právě do této vody můžete přidat několik kapek esenciálních olejů. Společně s odpařováním vody se bude samozřejmě odpařovat také příjemná vůně.

 

Ať už zvolíte jakékoliv řešení, myslete na to, že na esenciálních olejích není dobré šetřit. Jestliže mají být pro zdraví prospěšné, nemohou být nekvalitní. Obecně platí, že čím levnější aroma, tím menší koncentrace aromatických látek.

 

Myslete také na dávkování. Méně je někdy více. Ideální je řídit se dávkováním, které doporučuje výrobce vonného oleje.

 

 


Banner