Když máte doma saunu, můžete si každý den dopřávat příjemný a nerušený odpočinek. Aby sauna dobře sloužila a také pořád stejně krásně vypadala, vyžaduje pravidelnou údržbu. Jak na to?

Naučte se správně saunovat

V sauně dochází k detoxikaci organismu vlivem pocení, kdy se z těla vyplavují všechny škodlivé látky a toxiny. Z hygienických důvodů bychom proto v sauně měli sedět či ležet na ručníku, který absorbuje škodliviny a nepropustí je na porézní povrch dřeva. Ideální jsou pro tyto účely froté ručníky. Připravte si jich dostatek nejen pro sebe, ale také pro své hosty.

Ošetření dřeva

Infrasauna i finská sauna je vyrobena z kvalitního tvrdého dřeva, které musí při každém použití odolávat běžné zátěži, teplu i vlhkosti. Nejpoužívanějšími dřevinami pro výrobu sauny jsou kanadská borovice, skandinávský smrk, cedr nebo polární borovice. Jsou to dřeva, vyznačující se svou přirozenou tvrdostí. I když jde o odolné materiály, musí se o ně pravidelně pečovat, aby i po letech pravidelného užívání sauny, vypadaly jako nové.

Pro pravidelné čištění dřeva jsou určeny příslušné čističe dřevných materiálů. Tak je zbavíte nejen nevzhledných skvrn, ale také bakterií. Sauna bude nejen zářit „novotou,“ ale také čistotou. Pro čištění se můžou používat jemné kartáče a houbičky. Ošetřené dřevo se musí vždy opláchnout.

Neprovádějte dodatečné úpravy v sauně

Možná vás už omrzelo světlé dřevo ve vaší sauně a tak uvažujete o tom, že byste jej namořili nějakým moderním lakem, který vaší sauně dodá netradiční vzhled a modernější nádech. Pozor! Nikdy se nepouštějte do lakování interiéru vaší sauny. Dodatečné úpravy mohou sauně uškodit a udělat z ní toxické prostředí. Vyšší teploty totiž uvolňují jedovaté látky do ovzduší, a protože je kabinka téměř uzavřená, může se lehce stát jedovatou kójí. Barvy, laky, mořidla či oleje můžete bez problému používat z vnější strany sauny.

Při čištění nepoužívejte jiné, než k tomu určené přípravky. Striktně se vyhýbejte čističům s chlorem, který se může vlivem zahřívání uvolňovat do kabiny. Barvy a laky můžete použít pouze pro ošetření dřeva zvenku sauny.

Pravidelná impregnace pomáhá ke zušlechtění interiéru sauny

Pravidelně, asi jednou za půl roku, používejte k ošetření dřeva doplňky s impregnačním parafínovým olejem. Díky složení napustíte póry dřeva. To nebude náchylné na zanášení potu a nečistot, bude pomaleji stárnout a neztmavne.

Nezapomínejte na větrání a vytírání

Když skončíte se saunováním, nezapomeňte nechat dveře sauny otevřené. Z ní se odpaří přebytečná vlhkost a vám odpadne boj s nepříjemnými a jedovatými plísněmi a bakteriemi. Jednou týdně svou saunu vytřete desinfekčním prostředkem.

Pravidelně ošetřovaná sauna vám vydrží po celý život, věnujte proto pozornost při výběru vhodných přípravků, určených přímo pro finské sauny a infrasauny.

 

finská sauna

Banner